Jeg kikka på noen nettaviser sent i går kveld og nå i dag tidlig. Var innom bt.no, toppsaken der var "
BT årets avis". Jeg klikker over til adressa.no og ser tittelen: "
Adressa.no -Norges beste lokale nettsted". Javel. Videre til Aftenposten, og sannelig skriver de også om seg selv: "
Vant prisen for beste TV-reportasje". Men VG har kanskje noen nyheter? "
Tre priser til VG nett" lyder det der. Dagbladet? Jovisst, de sitter og jubler der også: "
Dagbladet Mobil kåret til årets mobile nettsted".
Javel, så har det altså vært delt ut priser igjen. Mange. Hadde jeg klikka videre til andre norske nyhetsmedier, så har de sikkert vunnet priser de også. Mediebransjen begynner å ligne andre bransjer i så måte: De deler ut så mange priser til hverandre at det ser ut som det er nok til alle. Om du ikke får i år, så får du sikkert neste år. I går var det
Mediebedriftenes Landsforening som delte ut priser, i alt 39 ulike priser. "Til de mange lykkelige vinnerne", ifølge deres eget nettsted. For et par uker siden delte andre presseorganisasjoner ut sine priser.
Men det merkeligste er at hver eneste prisvinner finner grunn til å lage et nyhetsoppslag om seg selv, i sitt eget medium, som om akkurat det er den store nyheten. Ingen lager oppslag på noen av de andre, alle lager oppslag om seg selv. Er det interessant? Når ble nyheter identisk med egen-promotering? Er en nyhet og en egen-annonse det samme?
Det virker som om redaksjonene ikke forstår det som jeg tror leserne forstår, nemlig
at alle disse prisene først og fremst har et pr-formål. Det handler om å fremstille bransjen i et positiv lys. For du er jo ikke akkurat verdensmester på ordentlig om du er en av de 39 som fikk pris denne uka! Dessuten: For oss utenfor mediehuset er dette utrolig kjedelige nyheter å lese. Det er intern-nyheter. Kjære prisvinnere, informèr heller de ansatte ved lunsjen i dag. Gi dere selv en applaus da, og la det bli med det.
Dette har blitt like forutsigbart som når opplagstallene kommer en gang i året, og sjefsredaktørene blir intervjuet og må forklare opplagsnedgangen i papiravisene. Svaret er alltid det samme, med nøyaktig lik vinkling: Vi har flere lesere enn noen gang.
SvarSlettFinnes det noen eksempler på aviser som har laget vanlig kritisk journalistikk på egen opplagsnedgang?
For det som vises hvert år nå er bare pinlig.
Helt enig.
SvarSlett