Det ser ut som de norske journalistene som er tilstede på Haiti gjør en god jobb under tøffe forhold. De leverer gode og sterke øyenvitneskildringer. I øyeblikket er det minst fire norske nyhetsteam i katastrofeområdet.
Tilstedeværelelse er viktig i utenriksjournalistikken, både i ekstreme situasjoner som nå og under normale forhold. Norske nyhetsmedier er raskt på plass når det skjer store katastrofer rundt om i verden, og de er også tilstede ved andre typer hendelser. Men dette er unntaket; til vanlig er vi i utenriksjournalistikken prisgitt det som kommer fra andre lands presse, fordi korrespondentnettet til norske medier er bygget ned de senere år. I praksis får vi dette stoffet fra engelsksprålige kilder. Ikke minst er norske tv-nyheter dominert av innslag fra USA, tv-landet fremfor noe. Det er så uendelig mye enklere og billigere å hente stoff derfra enn å lage det selv. Men det som interesserer amerikanske tv-seere gir oss desverre intet dekkende bilde av verdens tilstand.
Men om utenriksfeltet til daglig blir noe stemoderlig behandlet i norsk presse, så viser man evne til å snu seg raskt i situasjoner som den vi nå ser på Haiti. Bra er det. De som er rammet er helt avhengig av at omverdenen
vet og trår til. Informasjon skaper mobilisering, så får vi håpe at logistikken raskt blir bedre enn den er i øyeblikket.
Et merkverdig perspektiv på dette fremføres av Jan Arild Snoen på
Minerva-bloggen. Han mener norske journalister burde holdt seg hjemme fordi de spiser opp maten og bruker opp dieselen til de nødlidne. Vel vel. Det er desverre mer enn 8-10 mennesker som er rammet av katastrofen på Haiti.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar